Талибаните отпразнуваха една година от  в сряда, с парад пред

...
Талибаните отпразнуваха една година от  в сряда, с парад пред
Коментари Харесай

Талибаните празнуват изтеглянето на САЩ от Афганистан с парад пред посолството на САЩ и военновъздушната база Баграм

Талибаните отпразнуваха една година от  в сряда, с церемониал пред бившето американско посолство в Кабул , написа " Фокс нюз ".

Годишнината означи края на най-дългата американска военна акция и 20-годишна война, която докара до в ръцете на бунтовническата група през август предходната година.

Талибаните, които остават непризнати като публично държавно управление на Афганистан, направиха 31 август народен празник, пише  " Ройтерс ".

В сряда се появиха изображения, които демонстрират по какъв начин талибаните и техните поддръжници честват деня с церемониал в Кабул . Съобщава се, че боен церемониал е бил извършен и във военновъздушната база Баграм, която Съединени американски щати напуснаха през юли 2021 година

Мъже вървят във групировка по пистата на въздушната база, до момента в който хеликоптери и военни транспортни средства ги следват, а талибански служители стоят и следят на сянка, демонстрират изявления в обществени медии.

Съединени американски щати публично напуснаха Афганистан една минута до среднощ на 30 август 2021 година, който талибаните дефинираха като " Ден на свободата " и го отпразнуваха с изстрелване на фойерверки над Кабул във вторник вечерта.

Въпреки че завръщането на талибаните значи всичко друго, само че не и независимост за всички.

След превземането на столицата и евакуацията на някогашния президент Ашраф Гани предходната година, бунтовническата група вкара още веднъж суровите ислямски закони , невиждани от преди нахлуването на Съединени американски щати през 2001 година, които имаха опустошителни последствия върху правата на дамите и девойките .

Момичетата към този момент нямат право да посещават приблизително учебно заведение, което значи, че образованието им стопира след шести клас.

Принудителните бракове се оповестяват с възходяща скорост , защото родителите се борят да обезпечат храна за фамилиите си на фона на осакатената стопанска система и още веднъж започнаха да се появяват сурови санкции, като ликвидиране с камъни и рязане на ръце за кражба .

От дамите още веднъж се изисква да носят хиджаб, да бъдат придружавани от мъже, когато си поръчват такси или пътуват на каквото и да е разстояние и към този момент нямат право да работят, в случай че не е в медицинския или просветителния бранш.

Организацията на обединените народи прикани талибаните да извърнат потисническата си политика и интернационалната общественост да се намеси, с цел да даде филантропична помощ за тези, които са най-засегнати от закъсалата стопанска система и потисническата политика на Афганистан.
 Организация на обединените нации: Глад грози 6 милиона души в Афганистан
Организация на обединените нации: Глад грози 6 милиона души в Афганистан

Бедността в страната се задълбочава
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР